Om du bor i ett hus som är byggt mellan 60 och 80-talet finns det en risk att huset är byggt med platta på mark. I så fall är det en stor risk för att ditt golv är fuktskadat. Dessa typer av underlag till hus hade på den tiden nämligen inte isolering under betongen, vilket innebär en betydligt mycket större risk för att råka ut för en fuktskada.
Platta på mark
Platta på mark kan beskrivas som en enkel grundläggning för ett hus. Den består av en betongkonstruktion som placeras på marken utan något underliggande utrymme. Denna byggkonstruktion var oerhört vanligt på denna tid vilket många villaägare sotar för än idag. Om du är osäker om ditt hus har någon isolering under betongen är det enklast att se över husets dokument. Du ska fått den informationen när du köpte huset. Numera läggs ofta isolering mellan dräneringen och betongen för att undvika fuktproblem, vilket är ett otroligt mycket bättre alternativ. Det finns dock fortfarande många hus från 60-talet och framåt som har denna dåliga design och är extra utsatta för fuktskador.
Så uppstår fuktproblem
Det som händer när fuktproblem uppstår i platta på mark utan isolering är att fukt vandrar upp igenom betongplattan från marken. Denna fukt kan sedan fortsätta vandra uppåt och skada golvet i huset, vilket resulterar i ett fuktskadat golv. Det finns liksom inget skyddande lager mellan fukten och golvet. Detta har man försökt lösa genom att sätta dit en fuktspärr, vilket har fungerat i vissa fall. Om fuktspärr saknas helt finns det dock inget som hindrar fukt från att ta sig upp direkt i ditt golv och orsakade förödande skador.
Välj passande golv
Om du bor i en villa med denna problematik är det smart att du gör det du kan för att undvika fuktskador. Du kan bland annat påverka hur stor risk du har för fuktskada med vilket golv du väljer. Om du har golv av obehandlat trä eller heltäckningsmatta i kombination med en begränsad mängd markfukt, kan du helt slippa fuktproblem i dina golv. Om du har ett tätare golv så som av plast eller laminat finns det större risker för att du råkar ut för en fuktskada. Sannolikheten att du får fuktproblem är betydligt mycket större om du väljer ett tätt golvmaterial som inte andas. Mängden markfukt påverkar även till stor del hur stor risk du har för att få en fuktskada. Därför kan det vara bra att börja undersöka det innan du byter ut golvet.
Upptäcka fukt
Kanske går en fuktskada inte att undvika, då får du göra det näst bästa – upptäcka fuktskadan så tidigt i skedet som möjligt.
- Undersök dina golv regelbundet och notera färgförändringar och bubblor.
- Lukta på golvet och var uppmärksam om du börjar känna en unken lukt, det kan vara ett tecken på mögel.
- Om du har golvmatta och den börjar lossna kan fukt ligga bakom det.
- Färgsläpp från målad betongplatta kan indikera på en fuktskada.