Posted on

Vad kostar hantverkare?

Frågan är bred, och det varierar naturligtvis ganska kraftigt vad en hantverkare kostar. Man kan åtminstone konstatera att det är mer prisvärt generellt att anlita hantverkare idag, i alla fall för privatpersoner. Detta sedan ROT-avdraget infördes. Efter att avdraget infördes har dessutom många firmor startats, vilket har bäddat för en hårdare konkurrens. En frisk konkurrens leder i slutändan till bättre priser och tjänster för kunden.

Hur tar hantverkare betalt?

När man anlitar en hantverkare är det ganska vanligt att man gör det på timme. Man tittar då på vad hantverkaren tar, säg en elektriker till exempel, och låter denne uppskatta hur många timmar jobbet kommer ta att utföra.

Det är inte alltid det går att göra så – ibland är det svårt för en elektriker eller en annan hantverkare att ge en rimlig uppskattning på ett jobb. Det beror helt enkelt på vad det är för typ av problem. I sådana lägen tar man som hantverkare gärna höjd för att oväntade situationer kan uppstå, vilket kan leda till ett dyrare pris för kunden i slutändan. Enligt Konsumentverket skall en offert och uppskattad prisuppgift inte skilja mer än 15 % från det som kunden slutligen betalar. Åtminstone är det okej om inget annat har avtalats mellan kund och hantverkare. I sådana fall är det just det som gäller.

Som nämnt i inledningen varierar hantverkares timpriser ganska mycket. Runt 500 kronor i timmen är dock något som man ofta kan räkna med, även om det går att hitta billigare än så (och ibland dyrare). Till exempel har en elektriker ofta högre timpris än till exempel en målare. Detta kan till exempel bero på att vissa elarbeten kräver spetskompetens och att det är ett förhållandevis riskfyllt arbete.

Tittar man sedan på flytthjälp, kan timpriset ofta vara lite lägre. Detta eftersom det normalt inte krävs någon utbildning för det. Undantaget kan vara chaufförer med c-körkort till exempel, och dessa har sannolikt lite högre lön än sina kollegor som inte kör lastbil.

ROT

Glöm inte att ta ROT-avdraget i åtanke när du anlitar en hantverkare, oavsett om det är en VVS-montör, en elektriker eller en snickare. I korthet innebär ROT att du får dra av 30 % av arbetskostnaden, upp till 50 000 kronor per person och år. Notera att det alltså gäller arbetskostnaden och inte kostnader för till exempel material eller resor. Likväl är det många gånger arbetskostnaden som är det dyra – och där kommer avdraget väl till hands.

Snittpriser för olika hantverkare

  • Elektriker: 400 – 550 kr/h
  • Målare: 300 – 400 kr/h
  • VVS-montör: 450 – 600 kr/h
  • Flyttkarlar: 300 – 500 kr/h
  • Takläggare: 450 – 650 kr/h